За НАС

Pirin Herbs подбира най-качествените билки в България и произвежда от тях качествени и екологично чисти извлеци, тинктури и екстракти. Подбира правилните комбинации от билки и създава хранителни добавки, които благоприятстват лечението на стотици заболявания и цялостното състояние на организма. А сега нека Ви разкажем защо избрахме точно България и с какво тази страна е толкова специална.

Има страни със залежи от злато, други – от петрол. България няма достатъчни запаси нито от злато, нито от петрол. България обаче, e благословена с изключителна природа, която дарява с изобилие от лечебни растения.

За лечебните растения и билките в България: Докато пътуваме по пътища и магистрали, на разходка сред природата пеша или на колело и през ум не ни минава с какви богатства сме заобиколени! Излизаме на първата поляна над селото или градчето и се озоваваме сред истинска природна аптека. Едно от всеки пет растения около нас е лечебно. Някъде трудно откриваме такива без лековити свойства. Българската флора съдържа над 4100 вида висши растения, от които около 750 са лечебни. От тях, около 250 се използват интезивно в официалната и народна медицина. За всяка болка си има билка!

Българската лечебна флора е не само най-богатата в Европа, но и най-добре проучената. Богатите архиви и хербарии на специализираните институти на Българската академия на науките са ценни за науката и достъпни за всички. България е основен доставчик на билки за целия Свят. С територия десетки пъти по-малка от тази на Индия и Китай, пропорционално на площта си, страната ги изпреварва по количества износ на билки.


За опазването: По-голямата част от билките, които се изкупуват, търгуват и преработват в България се събират от дивата природа. Когато поминъкът на местните хора зависи от билките, те гледат да опазят местообитанията им. България е единствената страна в Европейския съюз, която има специален Закон за лечебните растения, защото единствено българите събират билки от дивата природа и то в огромни количества.

В България виреят около 4100 вида висши растения. За сравнение, броят на висшите растения в страните от централна и северна Европа е между 2200 и 3100 вида. Във Великобритания например, висшите растения са около 2950 вида, a в Норвегия са около 2800. В България от 4100-те вида, 770 (19%) са лечебни. България е сред страните с най-голям процент на видове лечебни растения спрямо общия брой растителни видове. Най-използвани са 200 вида лечебни растения, ползвани във фармацевтичната, парфюмерийна, козметична и хранително-вкусова промишленост.

 

Прочут пример е откриването на галантамина от лекаря-фармаколог Димитър Пасков. Това е алкалоид, който се добива от стръковете на блатното кокиче и помага при лечение на детски паралич. Не по-малко известно е т.нар. „българско лечение“ („curra bulgara“), създадено от народният лечител Иван Раев на основата на алкалоида атропин, извлечен от лудото биле (беладона) и използвано при паркинсонова болест. В по-ново време популярност добиват нови български препарати на растителна основа като: препарат с хипотензивно действие при леки форми на хипертония, приготвян от растението зимзелен, както и препарат получен чрез оригинална технология от надземната част на растението бабини зъби, който стимулира функциите на половата система, повлиява благоприятно липидната обмяна, балансира хормоните.

 

Около 80% от населението на земята разчита предимно на природни продукти (главно билки) за първично лечение на болести. Голяма част от лекарствата, използвани от останалите 20%, са базирани на или вдъхновени от лечебни растения. Много от видовете се използват с повече от една цел – във фитотерапията и фармацията, като подправки, арома-тизатори, оцветители, консерванти в хранително-вкусовата промишленост и козметиката, и др. Местните хора, който живеят близко до места с диворастящи лечебни растения, предават познанията за тях от поколение на поколение. България притежава изключителни ресурси от местни видове лечебни растения, с разнообразно и високо съдържание на биологично активни вещества. Това се дължи на благоприятните климатични и почвени условия, които България има.

Всичко това ни помага да доставим до Вас изключително качествени, балансирани и достъпни продукти без почти никакви странични ефекти, действащи нежно и благоприятно върху организма.

Нашата мисия е тези продукти да достигнат до все повече хора, за да подпомогнат тяхното здраве и качество на живот.

PirinHerbs – от дивата природа до вашия дом във всяка опаковка.

Сравнение на продукти